شما اینجا هستید :

شما اینجا هستید :

تفاوت های چیلر و برج خنک کننده چیست؟

موضوع مقاله:

تفاوت های چیلر و برج خنک کننده چیست؟

تفاوت چیلر و برج خنک کننده

فهرست مطالب

فهرست مطالب

تفاوت چیلر و برج خنک کننده

مطمئنا شما هم میدانید که چیلر و برج خنک کننده هر دو از جمله تجهیزاتی است که برای کاهش دما استفاده میشود. اگرچه از هر کدام از این دستگاه های خنک کننده در مکان های خاصی استفاده شده و کاربرد ویژه خود را دارد؛ ولی تشابهاتی نیز وجود داشته که به طور مثال از هر دو سیستم برای خنک سازی فرایند های صنعتی، آب کاری فلز و خنک نگهداشتن مواد فراوری شده غذایی استفاده میشود. عمده ترین استفاده چیلرها برای خنک کردن محیط بوده و از نیروگاه ها برای خنک کردن دستگاه های بزرگ استفاده می شود.

تفاوت هایی نیز بین آن ها وجود دارد که شناخت آن می تواند باعث انتخاب صحیح هر کدام در جایگاه مخصوص به خود شود. بنابراین در این مقاله قصد داریم درباره این موضوع یعنی تفاوت چیلر و برج خنک کننده صحبت کنیم.

چیلر چیست؟

چیلر چیست؟ چیلرها خنک کننده هایی هستند که بر اساس نوع کندانسور، به سه نوع هوا خنک، آب خنک و تراکمی تقسیم میشوند. به طور کلی چیلرهای هوا خنک برای عملکردشان از هوا برای حذف حرارت در کندانسور استفاده می کنند که این عمل با استفاده از فن ها صورت می گیرد. همچنین در چیلرهای آب خنک با استفاده از پمپ آب حذف گرما صورت میگیرد. در واقع از پمپ برای ارسال آب از طریق کندانسور استفاده می شود.

چیلرهای تراکمی نیز به وسیله خنک کردن، یک ماده از حالت گاز به حالت مایع متراکم عمل میکنند و بعد این گرما توسط ماده آزاد شده به محیط اطراف منتقل می شود. از این دستگاه معمولا به عنوان یک دستگاه جایگزین چیلرهای هوا خنک یا آب خنک استفاده میشود.

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره انواع چیلرها

تفاوت چیلر و برج خنک کننده

برج خنک کننده

برج خنک کننده چیست؟

وظیفه برج های خنک کننده نیز کاهش دمای محیط است که به دو صورت طبیعی و مکانیکی این عمل را انجام میدهد و معمولا در بخش های بزرگ صنعتی مانند نیروگاه ها، کارخانه ها و پالایشگاه ها استفاده میشود. برج های خنک کننده نیز انواع مختلف مدار باز و مدار بسته دارند و هرکدام برای مقاصد خاصی مورد استفاده قرار میگیرد.

از برج های خنک سازی طبیعی که سازه‌های بسیار بزرگی در در نیروگاه های هسته ای استفاده میشود. در این برج ها هوای اگزوز به یک دودکش بلند تبدیل می‌شود و حین بالا رفتن هوای خنک به طور طبیعی سیستم کاهش دما پیدا میکند.

تفاوت چیلر و برج خنک کننده

تفاوت چیلر و برج خنک کننده

تفاوت های مهم چیلر و برج خنک کننده

سیستم چیلر و برج خنک کننده از نظر طرز کار با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه به بررسی برخی از آن ها می پردازیم:

1. تفاوت چیلر و برج خنک کننده از نظر عملکرد

سیستم چیلر و برج خنک کننده از نظر عملکرد تفاوت هایی با هم دارند. در چیلر معمولا انرژی گرمایی به حلال یا ماده میانی منتقل شده و به وضعیت سرد تبدیل می شود. اما عملکرد برج های خنک کننده به این صورت است که ترکیب آب گرم و هوا اساس کار است. در عملکرد این تجهیزات آب حاصل از یک فرایند صنعتی میتواند به برج خنک کننده پمپ شده تا با هوا در برج خنک کننده برخورد کند. در نهایت بعد از خارج شدن گرما دمای آب را می توان سرد کرد زیرا آب در حجم کم تبخیر می شود.

2. تفاوت چیلر و برج خنک کننده از نظر کاربرد

کاربردهای چیلر و برج خنک کننده نیز در برخی مواقع متفاوت از یکدیگر است. به طور مثال چیلرها می توانند آب خنک کننده در دمای مایع یا آب ترموستاتیک با دمای پایین را برای کاهش دمای تجهیزات استفاده کنند.

اما در مقابل برج های خنک کننده آب خنک را برای تولید برق و فرایند های مکانیکی تامین میکند. مثلا این برج ها عموما به وسیله آب خنک در گردش توسط نیروگاه های واقع در نزدیک رودخانه ها و دریاچه ها عملکرد خود را انجام میدهد.

3. تفاوت چیلرها و برج های خنک کننده از نظر مصرف برق

اگرچه برج های خنک کننده ظرفیت سرمایی بیشتری دارند که میتواند به بهره وری انرژی کمک زیادی داشته باشد. اما برای گردش آب از پمپ هایی استفاده میکنند که مصرف انرژی بسیار بالایی دارد. در مقابل چیلرها توسط کمپرسورها و مبدل های حرارتی هدایت میشود. به همین دلیل نسبت به برج ها خنک کننده انرژی کمتری مصرف میکند.

هنگام مقایسه چیلرها و برج های خنک کننده میتوان گفت برج های خنک کننده انرژی بیشتری صرف میکنند؛ اما در مقایسه دو نوع چیلرهای هوا خنک و آب خنک نیز تفاوتی وجود دارد. از آنجا که یک سطح خیس گرما را بهتر از سطح خشک منتقل می‌کند در نتیجه، چیلر آب خنک ۱۰ درصد کم‌تر از چیلر هوا خنک انرژی مصرف می‌کند.

تفاوت چیلر و برج خنک کننده

دستگاه چیلر

چیلر در کنار برج خنک کننده چگونه کار می کند؟

بنابر آنچه گفته شد ترکیب این دو دستگاه کنار هم قدرت بالاتر و صرف انرژی کمتری را به همراه دارد. به گونه ای که به وسیله این سیستم می توان یک کارخانه خنک کننده مرکزی بزرگ را خنک کرد. بخصوص برای ساختمان های که مساحت زیادی دارد. کاربرد این سیستم به گونه ایست که میتوان برای خنک کردن طبقات زیرین از واحد چیلر استفاده کرد و در بخش های دیگر به وسیله برج های خنک کننده به کاهش دما رسید.

البته باید در نظر داشته باشید که برج خنک کننده باید در بالای سقف قرار گیرد تا اتلاف حرارت مطلوب به وجود نیاید. در این سیستم لوله های ریزر که از چیلر به برج خنک کننده می روند آب سرد و مبرد را به سراسر ساختمان منتقل می کنند.

سخن آخر

اگر چه برج های خنک کننده و چیلرها هردو برای کاهش دما استفاده می شود؛ ولی برای اینکه بتوانیم بهترین استفاده از آن را داشته باشیم باید تفاوت ها و تشابهات هر دو دستگاه را به خوبی بشناسیم. بنابراین چنانچه به دنبال طراحی و اجرای تاسیسات هستید و نیاز به مشاوره دارید میتوانید با کارشناسان ما در کاراپمپ ارتباط برقرار کنید.

لطفا به این محتوا امتیاز دهید
WhatsApp
Telegram
Email
Skype
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

منو
خانه