شما اینجا هستید :

شما اینجا هستید :

فیتینگ چیست؟

موضوع مقاله:

فیتینگ چیست؟

فیتینگ چیست؟

فهرست مطالب

فهرست مطالب

فیتینگ چیست؟

منظور از فیتینگ، اتصالاتی است که در سیستم لوله‌کشی ساختمان کاربرد دارند و زمان تغییر مسیرها و انشعاب‌گیری مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین تجهیزات، ابزار دقیقی که در لوله‌کشی استفاده می‌شوند، نیز ‌نوعی اتصال محسوب می‌شوند. اتصالات مختلفی وجود دارد که برای اهداف گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما تمام آن‌ها هدفی مشترک در مسیر لوله‌کشی دارند. زمانی که بخواهیم یک خط مستقیم را تغییر جهت دهیم از اتصالات استفاده می‌کنیم.

مواد اولیه این اتصالات متشکل از انواع فلزات و پلیمرها است، که پرمصرف‌ترین آن‌ها شامل اتصالات برنجی‌, استنلس استیل‌, چدنی و در دسته پلیمرها، اتصالات پلی اتیلن، تفلونی و کامپوزیت هستند. در این مقاله به معرفی کامل انواع اتصالات و کاربردهای آن به‌صورت جامع می‌پردازیم.

انواع اتصالات فیتینگ

فیتینگ‌ها طبق نحوه اتصال به لوله‌ها در 3 دسته بزرگ سوکتی، رزوه‌ای و جوشی لب به لب دسته‌بندی می‌شوند. نوع جوشی به‌دلیل نوع اتصال در خطوط لوله با سایز 2 اینچ بالاتر و فشار بالا کاربرد دارند. اتصالات دنده‌ای به‌طور پیچی به قطعات وصل می‌شوند. نوع دنده‌ای برای لوله‌هایی با سایز کم‎تر از 2 اینچ کاربرد دارند. این مدل اتصالات نیازی به جوش‌کاری ندارند.

این اتصالات به‌علت دنده روی فیتینگ و لوله، مقاومت کمی دارند. درصورت فرسودگی و خوردگی خط لوله نباید از این اتصالات استفاده کرد. اتصالات ساکت ولد دارای نشیمنگاهی است که در بخش لبه آن نصب شده است، تا اتصال بتواند به‌صورت سوکت در آن جاگذاری شود. در فشار بالا، اتصال سوکتی قابل اطمینان نیست و باید بخش‌های اتصال را جوش دهند، تا اتصالی مطمئن را ایجاد کنند. تنظیم آن‌ها آسان است و این جزوی از مزایای آن به‌شمار می‌آید.

انواع اتصالات فیتینگ

اتصال بوشن برای اتصال 2 خط به یکدیگر و دریافت انشعاب از یک خط کاربرد دارد. 3 نوع اتصال بوشن وجود دارد، که عبارتند از Full Coupling  که برای اتصال 2 خط با سایز یکسان کاربرد دارد. Half Coupling نیم بوشن که برای فضاهایی که به بخش کم‌تری به نصب بوشن کامل نیاز دارند کاربرد دارد. Reducing Coupling این کوپلینگ برای متصل‌کردن 2 خط با سایز متفاوت استفاده می‌شود.

 اتصال 3 راهی برای ایجاد انشعاب با زاویه 90درجه استفاده می‌شود. 3 راهی در 2 مدل کاهنده و مستقیم وجود دارد. این اتصال جهت انشعاب با قطری شبیه به لوله اصلی کاربرد دارد. نوع کاهنده آن برای انشعاب با قطر کم‌تر از خط لوله اصلی استفاده می‌شود. این مدل‌ها در 3 مدل رزوه‌ای، سوکتی و جوشی لب به لب وجود دارند.

–  نوع زانویی که در 3 نوع جوشی لب به لب، سوکتی و رزوه‌ای وجود دارند. این اتصالات، زاویه مشخصی برای تغییر جهت دارند که آن‌ها را با توجه به زاویه چرخش به 4 دسته 30درجه، 45درجه، 60درجه و 90درجه تقسیم‌بندی می‌کنند. نوع پرکاربرد آن زانویی 90درجه است.

– نوع اولت که برای انشعاب 90درجه و سایز مشابه لوله اصلی یا کوچک‌تر از آن کاربرد دارد. در بخش انتهایی اولت، انحنایی وجود دارد که سبب سهولت قرارگیری روی لوله اصلی و اتصال آن می‌شود. نحوه اتصال اولت‌ها به لوله اصلی در نوع جوشی لب به لب است. نحوه اتصال آن به لوله انشعاب به 3 حالت جوشی، سوکتی و رزوه‌ای انجام می‌شود. اولت ‌ها شامل 3 دسته هستند که دسته اول Weldolet است که این اتصال به‌صورت جوشی انجام می‌شود. Sockolet  اتصال سوکتی است و Threadolet اتصال رزوه‌ای است.

– نوع برگشتی باعث تغییر جهت 180درجه سیال در خطوط لوله می‌شود. این اتصال در کویل حرارتی و خروجی هوای مخازن بیشتر کاربرد دارد. نوع ردیوسر که سبب اتصال 2 لوله با قطر متفاوت می‌شود. سوئیچ نیپل که برای اتصال 2 لوله با قطر مختلف استفاده می‌شود.

– 4 راهی که برای ایجاد انشعاب در یک راستا کاربرد دارد. از این فیتینگ در خطوط لوله آن‌چنان استفاده نمی‌شود، زیرا سبب اعمال افت فشار بالا به خطوط فرآیند می‌شود. نوع کپ که برای مسدودسازی انتهای خط لوله کاربرد دارد و در 3 مدل جوشی لب به لب، سوکتی و رزوه‌ای وجود دارد.

فیتینگ در لوله کشی

فیتینگ در لوله کشی

فیتینگ در لوله کشی

منظور از فیتینگ لوله، قطعاتی است که جهت اتصال در سیستم‌ لوله‌کشی استفاده می‌شوند. این اتصالات جهت انتقال مواد درون لوله‌ها، تغییر جهت، کنترل جریان و اتصال قطعات لوله‌کشی به یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند. این اتصالات در انواع مختلفی طراحی می‌شوند.

در این سیستم از این اتصالات جهت اتصال لوله‌ها استفاده می‌شود. این اتصالات مانند واسطه بین لوله‌ها، تغییر جهت و اتصال به سیستم‌های دیگر عمل می‌کنند. این اتصالات می‌توانند از جنس فلزی، پلاستیکی و کامپوزیتی باشند و در انواع مختلفی ازجمله اتصالات لحیمی، پیچی، جوشی و فشار قوی وجود دارند. همچنین آن‌ها نقش مهمی برای اتصال محکم و بدون نشتی بین لوله‌ها ایجاد می‌کنند.

انواع اتصال لوله

فیتینگ اتصال که برای اتصال 2 قطعه لوله به یکدیگر کاربرد دارد و شامل البو، آداپتور، کوپلینگ و توپی‌جوینت هستند. نوع تغییر جهت که برای تغییر مسیر جریان در سیستم لوله‌کشی کاربرد دارد و شامل البو، لبه 90 درجه و لبه 45 درجه است.

اتصال کنترل جریان که برای کنترل جریان مایعات در سیستم لوله‌کشی استفاده می‌شود و شامل شیرهای توپی، شیرهای گیت و شیرهای تنظیم جریان هستند. در نهایت اتصالات خاص که برای اتصالات مخصوصی طراحی شده‌اند و شامل فیتینگ‌های آب‌بندی، ضدآتش و ضدانفجار هستند.

کاربرد های اتصالات لوله

کاربرد های اتصالات لوله

کاربرد های اتصالات فیتینگ

اتصالات پایپینگ که باعث پیوستن لوله‌ها به یکدیگر می‌شوند. این پایپینگ‌ها باید محکم و بدون نشتی باشند. نوع اتصال تغییر جهت که توسط آن می‌توان مسیر حرکت لوله‌ها را تغییر داد. این امر سبب هدایت لوله‌ها به‌سمت موردنظر می‌شوند. ارتباط با سیستم‌های دیگر که سبب پیوستن لوله‌ها به سیستم‌های دیگر می‌شوند. این اتصالات باید محکم و قابل اعتماد باشند. به‌طور کلی، توسط پایپینگ‌ها می‌توان سیستم‌های لوله‌کشی را یکپارچه‌تر کرد.

سخن آخر

فیتینگ، واسطه‌ای بین لوله‌ها است، که باعث می‌شود لوله‌ها به یکدیگر متصل شوند، مسیر خود را تغییر دهند و با سیستم‌های دیگر متصل شوند. از این اتصالات برای محکم‌کردن و بدون نشتی‌بودن لوله‌ها استفاده می‌شود. از این پایپینگ‌ها در سیستم‌های لوله‌کشی برای ایجاد اتصالات ساختاری استفاده می‌شود.

شرکت تأسیساتی کارا پمپ با اجرای پروژه‌های تأسیسات مکانیکی، الکتریکی و ساختمانی با به‌کارگیری پرسنل مجرب و کارآزموده توانسته بیش‌از چندین پروژه موفق تاسیساتی را به اتمام برساند. برای دریافت خدمات لوله‌کشی، تأسیساتی و مکانیکی با شماره ۰۹۱۲۷۶۹۷۱۲۳ کارشناس ما در مجموعه کارا پمپ تماس بگیرید.

لطفا به این محتوا امتیاز دهید
WhatsApp
Telegram
Email
Skype
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

منو
خانه