شما اینجا هستید :

شما اینجا هستید :

همه چیز درمورد دمپر موتوری

موضوع مقاله:

همه چیز درمورد دمپر موتوری

نکات مهم دمپرهای موتوری

فهرست مطالب

فهرست مطالب

نکات مهم دمپرهای موتوری

امروزه سیستم‌های تهویه مطبوع و سرمایشی برای مردم و سازمان ها از اهمیت زیادی برخوردار هستند. دمپر‌ موتوری برای کنترل جریان هوای ورودی و خروجی استفاده می‌شود. در واقع جریان هوای عبوری از کانال ها و داکت ها را با باز و بسته کردن درگاه خود تنظیم یا مسدود می‌کنند. بنابراین، با سیستمی که دارند قادر به کاهش یا افزایش میزان هوای ورودی به هر محیطی هستند .این دستگاه در عین قیمت مناسب بسیار کاربردی هستند و باعث افزایش طول عمر سیستم‌های تهویه می‌شوند. در ادامه مطلب قصد داریم تا به‌طور تخصصی به معرفی و شرح انواع دمپرها و کاربردهای آن بپردازیم.

دمپر موتوری چیست

دمپر موتوری

دمپر موتوری چیست ؟

دمپرهای موتوری متشکل از نوعی دریچه یا صفحه فلزی هستند که به کمک یک موتور الکتریکی عمل می‌کنند. درواقع این دستگاه ورودی و خروجی جریان هوا در داخل کانال، دودکش یا دیگر دستگاه های تهویه، هوا را با پره‌هایی که دارند، کنترل می‌کنند. این دستگاه در دو مدل دستی و برقی تولید می‌شود .دمپر برقی با استفاده از موتوری که روی آن نصب شده به‌صورت اتوماتیک برای قطع و وصل کردن هوا یا کنترل جریان هوا عمل می‌کند. دمپرهای دستی برخلاف دمپر برقی، به‌ جای موتور به‌وسیله یک دسته که در بالا یا پایین آن نصب شده می‌توان جریان هوا را به‌صورت دستی تنظیم کرد .

مزایا و کاربرد دمپر موتوری

مزایا و کاربرد‌ دمپرهای موتوری

مزایا و کاربرد‌ دمپرهای موتوری

دمپرهای موتوری اغلب در دهانه ورود جریان هوا به محیط مورد نظر قرار می‌گیرد. زمانی که در یک سیستم تهویه هوا از این دمپر‌ها استفاده شود، جریان هوا به‌صورت بهینه کنترل می‌شود. این امر موجب افزایش عملکرد و راندمان آن‌ها خواهد شد و بسیار بهتر از حالت عادی کار می‌کنند.

در نتیجه همانطور که در مقدمه ذکر شد، باعث افزایش طول عمر سیستم‌های تهویه خواهد شد و از هزینه های اضافی کاسته می‌شود. اصلی‌ترین کاربرد دمپر‌های موتوری در ساختمان‌های مسکونی و تجاری، هتل‌ها، بیمارستان‌ها، نیروگاه‌ها، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، سیستم‌های تهویه‌ای مانند هواساز و سایر صنایع مشابه است.

یکی از مزیت‌های خوب این دمپر‌ها قابلیت ریموت آن‌ها هست که امکان کنترل از راه دور را برای ما فراهم می‌کند. با استفاده از ریموت می‌توانید دریچه ‌های دمپر را به ‌صورت اتوماتیک تنظیم کنید و جریان ورودی یا خروجی هوا را به فضای مورد نظر کنترل کنید. یکی دیگر از مزیت‌ مهم دمپر‌های موتوری هنگام آتش سوزی یا دود گرفتگی است. این دستگاه در هنگام آتش سوزی از ورود دود و شعله‌های سوزان به سیستم تهویه جلوگیری می‌کند و مانع از بروز فاجعه جانی و مالی می‌شود. عمده‌ترین استفاده از این دمپرها، در ساختمان‌های صنعتی و کارخانه‌ها است.

انواع دمپر موتوری

انواع دمپرهای موتوری

انواع دمپرهای موتوری

معمولا این دستگاه متشکل از اتصال یک موتور به دریچه هوا ساخته می‌شوند که موتور‌های آن بر اساس ولتاژ، وات، اندازه و روش‌های برگشت متفاوت است. هر موتور دمپر دارای گشتاوری به خصوصی است که متناسب با نوع دمپر از آن استفاده می شود. دمپر‌های موتوری به‌صورت تک پره و چندین پره نیز در بازار عرضه می‌شوند که کارایی آن‌ها جهت باز و بسته کردن دریچه به‌صورت کامل یا تدریجی است. این دستگاه انواع مختلفی دارد و می‌توان بر اساس کاربردی که دارند آن‌ها را طبقه بندی کرد. از انواع دمپرهای موتوری می‌توان به موتورهای سه وضعیتی با مکانیزم On/off، دمپر موتوری تدریجی و دمپر موتوری دارای فنر برگشت اشاره کرد که در ادامه مطلب به بررسی مختصر هر کدام از آن‌ها می‌ پردازیم.

۱. دمپر‌ موتور On/off سه وضعیتی

از نوع رایج دمپرها که مجهز به سه وضعیتی است و از آن برای باز و بسته کردن دمپرهای هوا جهت قطع و وصل مسیر هوا استفاده می کنند. این دمپرها به سنسور فشار و کلید قطع و وصل مجهز بوده و امکان دریافت فرمان را دارد. انواع این دمپر موتوری می توان به دمپر موتوری چهارگوش موازی، دمپر موتوری چهارگوش ۷و۸، دمپر موتوری هوابُر و دمپر موتوری ضدحریق اشاره کرد.

۲. دمپر موتوری کنترل آتش

درون این دستگاه دو قطعه مسی به یک‌دیگر متصل هستند به نام فیوز که وظیفه اصلی آن، کنترل و مهار آتش و عدم سرایت به نواحی دیگر است. در صورت ورود آتش به درون کانال هوا، بروز آتش‌سوزی و افزایش دما به بیش از ۷۵ درجه، ماده بین این دو قطعه ذوب شده و درنتیجه قطعه‌ها به هم متصل شده و سبب بسته‌شدن پره‌‌های دمپر می‌شود.این فرایند در جلوگیری از ورود دود و آتش به دیگر بخش‌ها مؤثر است. در بعضی از دمپرها دو فنر طراحی و جای گذاری شده تا هنگام بروز آتش‌سوزی واکنش سریع‌تری داشته باشد. تمام بخش ‌های فایر دمپر مانند فنر، قاب و پره‌ها از ورق استیل گالوانیزه با ضخامت حدود ۲ میلی متر ساخته شده که موجب استحکام و مقاومت بیشتر دربرابر حرارت بالا و زنگ‌زدگی می‌شود.

۳. دمپر موتوری چهارگوش موازی

این دمپر برای تنظیم میزان جریان هوا و جهت قطع کامل آن مورد استفاده قرار می‌گیرد. تیغه‌های این سیستم در دو نوع موازی و 7-8 ساخته می‌شوند. اهرم‌هایی که جهت تنظیم تیغه‌های موازی استفاده می‌شوند در سه نوع کشویی، سوئیچی و کلیدی ساخته می‌شوند.

این اهرم‌ها را می‌توان به یک کلید الکتریکی یا یک سیستم کنترل از راه دور در مکان‌هایی که یک دیوار بلند، کانال روکار غیر قابل دسترس مانند سینما و سالن های آمفی تاتر وجود دارد متصل کرد. علاوه‌بر آن می‌توان مقدار دمای محیط را به میزان مورد نیاز توسط یک ترموستات الکترونیکی که در مسیر فرمان قرار دارد تنظیم کرد.

۴. دمپر موتوری چهارگوش ۷و۸

جهت جلوگیری از گسترش حریق داخل سیستم کانال‌کشی کاربرد دارد. سنسور موتور فایر که با نام تراپ نیز شناخته می‌شود، اگر در مجاورت دمای 70درجه قرار گیرد شکسته شده و فایر سریع بسته می‌شود. این عمل از انتقال جریان هوا به سایر نقاط ساختمان جلوگیری می‌کند.

۵. دمپر موتوری هوابُر 

در مکان‌هایی که از نظر فضا محدودیت دارند؛ برای اتصال دریچه‌ها به کانال‌های انتقال هوا برای انشعاب از کانال انتقال هوا، استفاده از این دمپر یک راه آسان و منطقی برای کنترل جریان هوای خروجی است. شکل ظاهری آن پره‌ای هلالی به اندازه بازشوی روی کانال است که اگر در خلاف جهت جریان هوای عبوری در کانال باز شود، باعث هدایت هوا به سمت بازشو می‌شود.

۶. دمپر موتوری تدریجی

این دمپر کارایی بالایی در سیستم‌های کنترل هوشمند دارند و می ‌تواند با توجه به نوع فرمان الکتریکی که مطابق آن برنامه‌ریزی شده‌اند در بازه زمانی مشخص، موتور دمپر را در روند تدریجی باز و بسته کرده و میزان این فرایند را کنترل کنند.

۷. دمپر موتوری با فنر برگشت

در این نوع، فنر به هنگام بسته شدن دمپرهای موتوری، جمع شده و قطع‌ شدن برق، موجب بسته شدن دمپر می شود. موتور هردو دمپر برگشت‌دار و بدون برگشت هر دو دارای گشتاورهای گوناگون هستند. بیشتر مصرف این موتورها در دمپر هوای ورودی و برگشت هواساز، دمپرهای بین کانالی، قطع و وصل، کنترل آب و سیال در صنایع مختلف آب و فاضلاب، صنایع غذایی و دسته بندی و دیگر صنایع است. مصارف دیگر دمپر برگشت دار، در اتاق دیزل ژنراتور بوده که عملکرد آن‌ها در دمای بالای 72 درجه سانتیگراد دستور سوئیچ آف را می‌دهد. در هردو مدل، قطعه‌ها به‌صورت تدریجی به یکدیگر وصل هستند و جریان آب‌وهوا را کنترل می‌کند.

جمع بندی

گروه کارا پمپ با ارائه خدمات با کیفیت در زمینه صنعت تهویه مطبوع مبتنی بر دانش و فن‌آوری روز، یکی از بهترین شرکت‌های ساخت انواع ملزومات تهیه مطبوع است. این شرکت عرضه‌کننده خدمات تاسیساتی مطابق با ابعاد نیاز مشتری می‌باشد. جهت دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی با شماره ۰۹۱۲۷۶۹۷۱۲۳ تماس بگیرید.

5/5 - (1 امتیاز)
WhatsApp
Telegram
Email
Skype
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

منو
خانه