طراحی سیستم تهویه مطبوع

طراحی سیستم تهویه مطبوع | کارا پمپ

محتوای جدول

طراحی سیستم تهویه مطبوع یکی از تخصصی ترین خدمات تیم ما بوده که توسط مهندسان ماهر انجام می شود.

به صورت کلی ، بار برودتی ، مقدار گرمایی می باشد که ساختمان در روز طرح فصل تابستان در واحد زمان خواهد گرفت.

در حقیقت برخلاف بار حرارتی ساختمان که عوامل بوجود آورنده آن محدود می باشد ،  مؤلفه های تشکیل دهنده بار برودتی متعدد و شامل عوامل مختلف در داخل و خارج ساختمان است.

قدم اول در طراحی سیستم های برودتی، بررسی اولیه شرایط ساختمان می باشد.

در بخش مربوط به طراحی سیستم تهویه مطبوع می بایست به نکاتی توجه داشت و در به اجرا در آوردن آن موراد دقت لازم را داشت.

در ادامه همراه تیم فنی و مهندسی کارا پمپ باشید تا به صورت کامل با این خدمات آشنا شده و در صورت نیاز به مشاوره رایگان ، با تیم پشتیبانی ما تماس حاصل فرمائید.

نکات لازم برای طراحی سیستم تهویه مطبوع

شاید طراحی سیستم هایی که وظیفه تهویه و جا به جایی هوا را دارند ، کمی دشوار بوده و این دشواری به دلیل نکات متعدد آن می باشد.

این نکات عبارتند از :

  • تعیین شرایط آب و هوایی، طرح خارج
  • تعیین شرایط طرح داخل طبق منحنی آسایش
  • جنس مربوط به  دیوارها و مقاومت حرارتی
  • جهت ساختمان در مقابل خورشید یا باد
  • موقعیت ساختمان نسبت به ساختمانهای اطراف
  • نحوه تابش آفتاب
  • مشخصات پنجره ها  از جمله ابعاد، قاب، مواد تشکیل دهنده، تعداد جدار شیشه ها
  • تعداد افراد حاضر در ساعت طرح و نوع فعالیت و مدت زمان حضور
  • سیستم روشنایی
  • مشخصات وسائل برق و حرارتی
  • مشخص بودن بهره برداری از فضا
  • تعیین مسیر کانال کشی ها و جایگاه تجهیزات
  • بررسی نحوه نصب تجهیزات
  • تعیین مشخصات سیستم های برق و آب
  • سیستم فاضلاب_ بررسی فنداسیون ها

همچنین بررسی کدهای بین المللی و محلی برای اجرای پروژه ها مشابه بار حرارتی، بار برودتی هم برای ساعت و روز طرح در تابستان مطرح شده است و به طرز گرمای محسوس و نهان می باشد که می توان آن را به دو قسمت کلی تقسیم کرد .

بارهای دریافتی از خارج ساختمان

یکی از مهم ترین بخش های طراحی سیستم تهویه مطبوع ، بار های دریافتی از خارج ساختمان بوده که عبارتند از :

  1. بار تابش خورشیدی بر پنجره ها
  2. بار تابش خورشید بر جدار غیر شفاف ساختمان
  3. اختلاف دمای داخل و خارج ساختمان
  4. بار نفوذ هوای خارجیبارهای تولید شده در داخل ساختمان
  5. بار برودتی ناشی از حضور افراد (تعریق (نهان) ، تشعشع و همرفت (بار سیستم روشنایی
  6. بار دستگاه ها و وسائل حرارتی (حرارت بصورت محسوس و نهان است) در صورت استفاده از هود مناسب، به مقدار قابل توجهی از این بار کم می شود.
  7. بار موتورهای الکتریکی (یخچال و….)،حرارت تولیدی محسوس است.
  8. بار لوله ها و تانکهای داغ
  9. بارهای متفرقه (عبور کانال از منطقه و . . .)

حرارت خورشیدی

فاصله خورشید تا زمین در نیمکره شمالی در تابستان کمتر از زمستان است و برای نیمکره شمالی که ما در آن قرار داریم خورشید در زمستان کمترین فاصله تا زمین و در تابستان بیشترین فاصله را دارد .

در طراحی سیستم تهویه مطبوع باید حتما به این بار توجه ویژه کرد.

اما علت اینکه در زمستان انرژی کمتری نسبت به تابستان به زمین می رسد، تابش خورشید به زمین در زمستان بصورت مایل و در تابستان بصورت عمود است.

در زمستان گرچه فاصله خورشید تا زمین کمتر از فصول دیگر سال است، اما به علت تابش مایل، بیشتر انرژی آن در برخورد با لبه بیرونی اتمسفر (یا جو زمین) بازتابش یا جذب شده و از شدت تابش آن به زمین کاسته می شود.

در زاویه 30 درجه تابش، بیشترین تابش از شیشه ها وارد فضای داخل می شود.

زیرا چنانچه زاویه تابش از30 درجه کمتر باشد حرارت بیشتری توسط اتمسفر جذب می شود و اگر بیشتر از 30 درجه باشد درصد بیشتری از انرژی تابیده شده بازتابش می شود.

بخش بزرگی از اشعه های خورشیدی در برخورد با ذرات مختلف به فضای ماورا اتمسفر باز تابش میکند و یک بخش هم توسط خود اتمسفر جذب می شود. بخشی از اشعه خورشید هم در داخل محیط پراکنده می شود.

حرارت خورشیدی وارد شده به شیشه پنجره ها، بستگی به موقعیت آن در روی سطح زمین، روز، ساعت، جهت و موانع مختلف بستگی دارد.

عکس العمل شیشه ها در طراحی سیستم تهویه مطبوع

یکی دیگر از بخش های مهم طراحی سیستم تهویه مطبوع در مبحث بار های دریافتی از خارج ساختمان ، عکس العمل ساختمان می باشد.

شیشه های معمولی بخش کوچکی از حرارت خورشیدی را جذب (5تا 6 درصد)و بقیه را بازتابش یا عبور می دهند که مقدار آن بستگی به زاویه تابش دارد. در زاویه 30 درجه، انرژی دریافتی اتاق از طریق شیشه ها بیشینه است.

مقدار حرارت خورشیدی دریافتی از یک شیشه معمولی در یک ساعت با زاویه تابش 30 درجه برای جهت های مختلف پنجره (شمالی، جنوبی، غربی یا شرقی)، ماه های مختلف سال، تمام ساعات روز و به ترتیب عرضهای جغرافیایی 30 و 40 درجه شمالی آورده شده است.

در مقادیر این جداول، انتقال حرارتی که در اثر اختلاف دمای هوای دو طرف شیشه از ضخامت آن عبور کرده و وارد اتاق می شود، لحاظ نشده است.

  1. قاب پنجره چوبی (%85 پنجره شیشه و مابقی چوب است)
  2. عدم وجود مه و گرد و غبار در هوا
  3. ارتفاع سطح دریا
  4. نقطه شبنم در نظر گرفته شده شیشه های غیر معمولی و وسائل تولید سایه.

گزینش صحیح نوع سیستم تهویه مطبوع

گزینش صحیح نوع سیستم تهویه مطبوع برای یک فضا یا ساختمان بخصوص تصمیم بسیار حساس است که باید در زمان طراحی سیستم تهویه مطبوع به آن پرداخته شود.

  1. عمده ترین مسائل که باید ملاحظه نظر طرح سیستم تهویه مطبوع قرار گیرد عبارتند از:
  2. امکانات مالی شخصی یا سازمان سرمایه گذار
  3. فضا یا ساختمان – هدف ، موقعیت مکانی
  4. مشخصات خارج ساختمان ، دما ، رطوبت ، باد، تابش، آفتاب ، سایه
  5. تغییرات بار حرارتی داخل ساختمان – ساکنین ، چراغ ها
  6. قابلیت ساختمان در ذخیره کردن حرارت اکتسابی
  7. لزوم و ظرفیت پیش سرمایش حهت کاستن از اندازه دستگاههای تهویه مطبوع و یا سرمایش جزئی ساختمان
  8. جنبه های فیزیکی فضا یا ساختمان از نظر تطبیق با سیستم تهویه مطبوع تجهیزات و تنظیم عملکرد سیستم تحت بار حرارتی جزئی

انتظارات و ایده های شخصی کار فرما در مورد کیفیت هوای محیط اگر چه از نظر تئوری می توان هر سیتم تهویه مطبوعی را برای هر ساختمانی استفاده کرد ولی در عمل به دلیل وجود عواملی چون هزینه های سرمایه گذاری و بهره برداری ، محدودیت های فضا و مکان ، طرح معماری موقعیت محلی ساختامانی و ارزیابی و تجربه مهندسی طراح ، تعداد سیستم های تهویه مطبوع مناسب برای هر ساختمان محدود خواهد بود .

هزینه نگهداری و تعمیرات سیستم های تهویه مطبوع

معمولاً در ساختمان هایی که سیستم های گرمایش و تهویه آن ها ساده و ظرفیتشان مناسب است ؛ هزینه های بهره برداری و تعمیر و نگهداری نسبتاً کم خواهد بود ؛ اما باید حتما برای تصفیه هوای مکان های مختلف ، طراحی سیستم تهویه مطبوع انجام شود.

کاربردهای تهویه مطبوع معمولاً در ساختمان های عمومی و تجاری (ساختمان های اداری ، کتابخانه ها ، مراکز حمل و نقل)، ساختمانهای تجمعی (آمفی تاترها، استودیوم ها) ساختمانهای آموزشی (مهد کودک ها، دانشکاها ، مدارس) ساختمانهای اقامتی ( خوابگاه ، هتل ها ) ساختمان های مسکونی (تک واحدی ، چند واحدی ، آپارتمانی ) ، مراکز بهداشتی و درمانی (بیمارستان ها) ، و غیره است که به نوع سیستم ها در ساختمان مسکونی می پردازیم و نوع سیستم های تهویه مطبوع ساختمان های مسکونی متاثر از عوامل محلی و کاربردی است .

عواملی محلی عبارتند از: منابع موجود در انرژی وقیمت آن ها ، شرایط آب و هوایی ، ویژگی های اجتماعی- اقتصادی و دسترسی به نیروی متخصص جهت نصب و تعمیرات نوع ساختمان مشخصه های فنی ساختمان و مقرارت و ضوابط ساختمان های مسکونی ، عوامل کاربردی ( application factors ) هستند.

بنابراین برای گرمایش ، سرمایش رطوبت زنی ، رطوبت گیری و تصفیه هوا و یا ترکیب این فرایند می توان از سیستم گوناگونی استفاده کرد.

معمولاً ساختمانهای مسکونی نیازمند سرمایش و گرمایش هستند در بسیاری از سیستم ها با افزودن های معمولی یا الکترو استاتیکی عمل تصفیه هوا را نیز انجام می دهند.

سیستم های رطوبت زن

در بسیاری از سیستم ها می توان از رطوبت زن ها (humi difier) نیز استفاده کرد به ویژه در فصل گرمایش و زمانی که با توجه به شرایط سایکرو متر لازم باشد رطوبت هوا افزایش یابد.

سیستم های گرمایشی متداول برای ساختمان های مسکونی از سه گروه اصلی تشکیل شده اند : تغذیه اجباری هوا از ایستگاه مرکزی (centeralforcedair ) سیستم های مرکزی آبی (centeral hydronic) و سیستم های منطقه ای (zonal) که انتخاب و طراحی سیستم تهویه مطبوع با توجه به:

  • نوع منبع انرژی
  • چگونگی توزیع و انتقال سیال واسطه سرمایش و گرمایش
  • دستگاه های پایانه یا مصرف کننده (terminals)صورت می گیرد.

یک کوره سوز (gas furnace) متشکل از دستگاه تهویه مطبوع دو تکه(split system) رطوبت زن و هوا می باشد.

نحوه عملکرد سیستم چنین است که هوا از طریق کانال هوای برگشت به دستگاه بر می گردد این هوا ابتدا از روی هوا می گذرد و در زمستان توسط بادزن گردش هوا که جزئی از کوره است حرارت را به فضا مورد نظر تغذیه می کند.

یک رطوبت زن ، رطوبت مورد نیاز را به هوای گرم که از طریق کانال رفت در درون ساختمان توزیع می شود اضافه می کند در طول فصل سرمایش با عبور هوای در حال گردش از روی کویل اواپراتور (evaporator) حرارت و رطوبت از هوا خارج می شود .

توسط لوله مبرد (refrigerant line ) که در بیرون قرار دارد ارتباط می یابد .

رطوبت تقطیر شده بر روی سطح کویل اواپراتور از طریق لوله تخلیه (drain ) خارج می شود .

تجهیزات سرمایشی و گرمایشی در منازل که به صورت مجتمع های تک واحدی یا آپارتمانی چند طبقه ساخته می شوند معمولاً مشابه ساختمان های تک واحدی است استفاده از سیتم مجزا برای هر واحد این مکان را می دهد که کنترل هر واحد به صورت مستقل انجام و مقدار انرژی مصرفی هر واحد را بتوان اندازه گیری کرد .

سیستم های مرکزی با جریان اجباری هوا

در ساختمان های مرتفع چند واحدی نیز می توان از تجهیزات سرمایشی به کار برده شده در ساختمان های تک واحدی استفاده کرد.

در زمان طراحی سیستم تهویه مطبوع ، اگر نیاز به استفاده از این سیستم ها باشد ، ذکر خواهد شد.

این تجهیزات می توانند در داخل اتاق تجهیزات هر آپارتمان یا در فضا ی زیر پله ها یا بالای سقف کاذب کلرید و یا انباری نصب شوند از کوره های کوچک هوای گرم مناسب برای ساختمان های مسکونی نیز می توان استفاده کرد ولی باید پیش بینی های لازم برای تامین هوای احتراق و تخلیه محصولات احتراق به عمل آید.

برای تخلیه می توان از چندین دودکش یا از یک سیستم دودکش مانیفولدی (manifold type vent) استفاده کرد البته باید مقرارت محلی در این مورد را نیز در نظر گرفت.

روش دیگربرای ساختمان های چند واحدی قابل استفاده است ، سیستم ترکیبی گرمایش آب مصرفی گرمایش فضا(water heating / space heating ) است که در ان از آب درون مخزن ذخیره آب گرم مصرفی برای گرمایش فضا استفاده می شود.

در این سیستم، آب از مخزن ذخیره به کویل ؛آبی موجود در دستگاه تغذیه هوا گردش می کند.

برای سرمایش این فضا ها می توان از یک دستگاه تهویه مطبوع دوتکه ( split system ) که اواپراتور آن درون دستگاه انتقال دهنده هوا ( air handler ) است استفاده کرد .

سخن آخر

در این محتوا با یکی از تخصصی ترین خدمات تیم کارا پمپ به نام طراحی سیستم تهویه مطبوع آشنا شدید.

همانطور که می دانید ، برای تصفیه و جا به جایی هوا باید از این سیستم ها استفاده کرد که لازمه عملکرد دقیق آن ها ، طراحی اصولی می باشد.

شما می توانید برای دریافت مشاوره رایگان با شماره ۰۹۱۲۷۶۹۷۱۲۳ تماس حاصل کرده و یا درون اپلیکیشن واتس اپ با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید.

فرم زیر را تکمیل کنید تا در اسرع وقت کارشناسان ما با شما تماس حاصل کنند

شما باید فرم را با استفاده از افزونه Contact form 7 ایجاد کنید تا بتوانید با استفاده از این المان آن را نمایش دهید.

نمونه پروژه های اجرا شده

47
پروژه های انجام شده
5
پروژه های در دست اقدام
8
پروژه های سازمانی
10
پروژه های دارویی و بیمارستانی