شما اینجا هستید :

شما اینجا هستید :

منبع انبساط بسته

موضوع مقاله:

منبع انبساط بسته

منبع انبساط بسته

فهرست مطالب

فهرست مطالب

منبع انبساط بسته

منبع انبساط بسته که از آن با عنوان منبع تحت فشار نیز نام برده می شود، نوع دیگری از منبع انبساط هایی هستند که در ساختمان به کار می روند. این منبع  در واقع برای جبران افت فشار در مصارف کم حجم کاربرد بیشتری دارد. در ادامه به انواع منبع انبساط بسته و محل نصب منبع انبساط بسته خواهیم پرداخت.

منبع انبساط بسته، closed expansion tank

اگر در محل زندگی خود با افت فشار آب روبرو هستید مطمئنا با پمپ آب نیز سر و کار داشته اید. منبعی که عموما در کنار و یا روی پمپ آب های خانگی دیده می شود همان منبع انبساط بسته یا منبع تحت فشار است. ذکر این نکته ضروری است که چنین منبعی در سیستم موتورخانه نیز استفاده می شود.

کارکرد مخزن تحت فشار

وظیفه مخزن تحت فشار تامین فشار مناسب برای جریان آب است. در واقع استفاده از منبع انبساط بسته در کنار و یا روی پمپ آب باعث می شود هر زمان شیر آبی باز شد پمپ فعال نشود و از این طریق مصرف انرژی کم شده و آلودگی صوتی نیز کمتر ایجاد گردد.

انواع منبع انبساط بسته

به طور کلی منابع انبساط بسته به سه دسته تیوپی، دیافراگمی و فلزی تقسیم می شوند. توضیح مهمی که باید در اینجا داده شود این است که اکثر مخازنی که در ایران یافت می شوند از نوع تیوپی هستند و به ندرت مخزن دیافراگمی و یا فلزی برای مصارف خانگی یا موتورخانه استفاده می شوند.

منبع انبساط تیوپی

منبع انبساط بسته تیوپی از 3 قسمت تشکیل شده است:

  • پوسته منبع
  • تیوپ لاستیکی
  • فلنج

پوسته منبع انبساط تیوپی از ورقه فلزی ساخته شده است. درون این پوسته فلزی، تیوپی لاستیکی قرار دارد. این تیوپ توسط فلنج به بدنه فلزی متصل شده است. نحوه کار منبع انبساط بسته تیوپی به این شکل است:

فضای پشت تیوپ از گاز نیتروژن پر شده است (در ایران از دستگاه کمپرس باد معمولی نیز برای این کار استفاده می شود.). زمانی که پمپ آب به کار می افتد آب به درون این تیوپ وارد می شود، براساس ظرفیتی که برای حجم تیوپ در نظر گرفته شد از آب پر می شود. پس از آن پمپ از کار می افتد. در صورت باز شدن شیر آب این فشار مخزن است که آب را در لوله ها به جریان می اندازد. پس از مصرف مقدار مشخصی آب، حجم آب درون تیوپ کم شده و فشار درون مخزن نیز به دنبال آن کم می شود. در این هنگام مجدد پمپ آب به کار می افتد و تیوپ مخزن را از آب پر می نماید.

منبع انبساط دیافراگمی

منبع انبساط بسته دیافراگمی از سه بخش تشکیل شده است:

  • پوسته منبع
  • دیافراگم لاستیکی

پوسته منبع انبساط بسته دیافراگمی هم مانند منبع انبساط تیوپی از جنس ورقه فلزی است. تفاوتی که بین منبع دیافراگمی با منبع تیوپی وجود دارد این است که به جای تیوپ فقط دیافراگمی (پرده ای) لاستیکی درون مخزن وجود دارد.

دیافراگم لاستیکی، مخزن را به دو قسمت تقسیم می کند. در قسمت بالای دیافراگم گاز نیتروژن پر شده است و قسمت پایین دیافراگم را آب پر می کند. روند کار مخزن دیافراگمی هم همانند مخزن تیوپی است.

منبع انبساط دیافراگمی

منبع انبساط دیافراگمی

منبع انبساط بسته فلزی

در مورد منبع انبساط بسته فلزی میتوان گفت اصلا در مصارف خانگی کاربردی ندارد و در موتورخانه های پیشرفته در ایران هم به ندرت استفاده می شود. این منبع فقط از پوسته فلزی ساخته شده است و درون مخزن را از گاز پر می کنند. در این منبع خبری از تیوپ و یا دیافراگم لاستیکی نیست بلکه آب به طور مستقیم با گاز در ارتباط است و از کنش متقابل فشار آب و گاز، جریان آب در سیستم شکل می گیرد.

محل نصب منبع انبساط بسته

در حالت عادی که منبع انبساط بسته فقط برای کاهش استهلاک پمپ آب خانگی استفاده می شود و منظور نصب آن در موتورخانه نیست، برای تعیین بهترین محل نصب باید یک نکته مهم را در نظر گرفت. بهترین محل نصب منبع انبساط بسته در خط مکش پمپ باید باشد. نصب منبع انبساط در این نقطه می تواند سبب شود قسمت مکش با یک فشار ثابت فعالیت کند.

اگر به دنبال دانستن مراحل نصب و راه اندازی منبع انبساط در موتورخانه هستید، به مقاله نصب و راه اندازی منبع انبساط در موتورخانه مراجعه فرمایید.

مزایا و معایب منبع انبساط بسته نسبت به منبع انبساط باز

منبع انبساط بسته نسبت به منبع انبساط باز مزایا و معایبی دارد که در اینجا مهم ترین آنها را ذکر می کنیم.

مزایا:

  • اولین نکته ای که در تفاوت این دو منبع انبساط وجود دارد، محل نصب آنها می باشد. منبع انبساط بسته با حداقل لوله کشی و درون موتورخانه یا کنار پمپ آب نصب می شود اما برای منبع انبساط باز نیاز است تا پشت بام لوله کشی صورت بگیرد.
  • منبع انبساط بسته نسبت به منبع انبساط باز به دلیل جایگاه نصب، کمتر دچار زنگ زدگی و فرسایش می شود.
  • منبع انبساط بسته نسبت به منبع انبساط باز فضای کمتری را برای نصب نیاز دارد.

معایب:

  • منبع انبساط بسته گرانتر از منبع انبساط باز است.
  • منبع انبساط بسته نیاز به بررسی بیشتری دارد زیرا احتمال ترکیدگی در این منبع وجود دارد در حالیکه در منبع انبساط باز چنین خطری وجود ندارد اما ممکن است به دلیل سرریز شدن آب، ایزوگام پشت بام دچار مشکل شود.
منبع انبساط بسته

منبع انبساط بسته

نکات مهم در خرید منبع انبساط بسته

به طور کلی هنگام خرید منبع انبساط بسته باید به نکات زیر توجه نمود:

  • جنس بدنه منبع انبساط
  • جنس تیوپ منبع انبساط
  • میزان حجم منبع انبساط
  • میزان حجم آب در گردش در سیستم لوله کشی
  • نوع پمپ نصب شده
  • مقدار دبی پمپ آب
  • مقدار زمان کار کردن پمپ
  • ارتفاع ساختمان از سطح زمین

سخن پایانی

تشخیص منبع انبساط مناسب برای یک ساختمان کار آسانی نیست زیرا نیاز به محاسبات ریاضی داشته و به عوامل بسیاری بستگی دارد که تنها یک متخصص می تواند همه موارد را در نظر داشته باشد. بهتر است برای جلوگیری از مشکلات و هزینه های اضافی که به دلیل انتخاب غلط و نامتناسب منبع انبساط ممکن است برای فرد ایجاد شود از همان ابتدا از یک متخصص  در سایت کاراپمپ در این امر بهره گرفته شود.

شما می توانید برای درخواست افراد مجرب جهت اجرای لوله های بهداشتی ساختمان خود با شماره  ۰۹۱۲۷۶۹۷۱۲۳ تماش حاصل کرده و در صورت نیاز به مشاوره ، به صورت رایگان به کارشناس ما در واتس اپ پیام دهید.

لطفا به این محتوا امتیاز دهید
WhatsApp
Telegram
Email
Skype
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

منو
خانه