شما اینجا هستید :

شما اینجا هستید :

انواع برق کشی ساختمان

موضوع مقاله:

انواع برق کشی ساختمان

انواع برق کشی ساختمان

فهرست مطالب

فهرست مطالب

انواع برق کشی ساختمان

در این مطلب، انواع برق کشی ساختمان به‌طور جامع مورد بحث قرار می‌گیرد. مبحث سیم‌کشی ساختمان از مباحث تخصصی و فنی است که باید به‌صورت اصولی و متناسب با استانداردهای مربوط اجرا شود. برق‌کشی ساختمان از شرط‌های اصلی جهت استفاده از تاسیسات الکتریکی و مکانیکی ساختمان محسوب می‌شود.

برق‌کشی ساختمان را به‌این‌صورت می‌توان تفسیر کرد که جریان برق ازطریق لوله‌گذاری، ایجاد انشعاب، عبور سیم‌ها و اتصالات الکتریکی هدایت می‌شود. سیم‌کشی باید توسط کارشناسان مربوط با پیروی از اصول، قواعد و استانداردها جهت دست‌یابی به نتیجه‌ای رضایت‌بخش انجام شود.

برق کشی ساختمان

آشنایی با انواع برق کشی ساختمان

آشنایی با انواع برق کشی ساختمان

منظور از سیم‌کشی ساختمان یعنی عملیاتی که در طی آن اعمالی مانند عبور سیم‌‌های الکتریکی، ایجاد انشعاب و لوله‌گذاری جهت هدایت جریان برق انجام شود. این عمل در زمان ساختمان‌سازی توسط نقشه سیم‌کشی انجام می‌شود. با عبور جریان برق شهری (۲۲۰ ولت) از فیوز به داخل منازل، امکان استفاده از لوازم برقی فراهم می‌شود.

تمام وسایل مانند آیفون، دزدگیر، سیستم اطفاء حریق، کلیدها و پریزها به سیم‌کشی کاملا دقیق نیاز دارند که باید توسط استاندارد مشخصی انجام شود. برق‌کشی ساختمان طبق اصول سیم‌کشی ساختمان و با توجه به شرایط مانند قدمت و کاربرد آن به 2 روش روکار و توکار انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: برق کشی ساختمان از کف

 سیم کشی روکار ساختمان

در این روش تمام اتصالات و سیم‌ها از سطح دیوار عبور می‌کنند. جهت حفظ زیبایی فضا می‌توان از داکت مخصوص جهت پنهان‌کردن سیم‌ها استفاده کرد. این روش برای ساختمان‌های قدیمی با قدمت زیاد، محیط صنعتی و اداری کاربرد بیشتری دارند. در این مورد، به‌علت در دسترس‌بودن سیم‌ها در زمان بروز نقص فنی ، قابلیت تشخیص و عیب‌یابی مشکل راحت‌تر است.

سیم کشی توکار در ساختمان

در این روش تمام سیم‌ها و اتصالات داخل محفظه‌های مشخص، درون دیوار، زیر گچ و سیمان قرار می‌گیرند. روش توکار انعطاف زیادی دارد و در اکثر ساختمان‌ها از این روش استفاده می‌شود. این شیوه به‌علت افزایش ایمنی محل، کاهش ارتباط انسانی با سیم‌ها و حفظ زیبایی محیط، باعث نظم و ترتیب کار می‌شود.

در روش توکار می‌توان از سیم چندلایه به‌صورت مستقیم زیر لایه گچ و سیمان به‌کار برد. همچنین می‌توان سیم‌های معمولی را داخل لوله‌ها و مجراهای مخصوص جاگذاری کرد. این روش متداول در پروژه‌های گوناگون تفریحی، مسکونی، اداری و تجاری کاربرد دارد. حال این روش خود به 3 حالت قابل اجرا است.

سیم کشی توکار

سیم کشی توکار به روش جعبه تقسیم

سیم کشی توکار به روش جعبه تقسیم

در این روش، اول سیم‌ها را از بخش بالایی دیوار و داخل محفظه به‌صورت افقی عبور می‌دهند. محل نصب جعبه تقسیم بالای کلید و پریز به‌فاصله 30 سانتی‌متر از سقف است. تمام انشعابات مورد نیاز داخل جعبه تقسیم قرار می‌گیرد.

سیم کشی توکار توسط جعبه فیوز

در این مورد جهت توزیع جریان برق از جعبه فیوز استفاده می‌شود. قسمت‌های مختلف ساختمان هرکدام به‌میزان متغیری به جریان الکتریکی نیاز دارد. جعبه فیوز، جریان برق متناسب با هر بخش را برای ساختمان فراهم می‌کند. در این مورد، سیم‌ها از داخل حعبه فیوز عبور می‌کنند و متناسب با میزان جریان الکتریسیته، نصب می‌شوند.

 سیم کشی توکار با کمک کلید و پریز

در این روش، جعبه پریز و کلید به‌جای جعبه تقسیم استفاده می‌شود و ادامه آن با همان روش جعبه تقسیم انجام می‌شود. این شیوه از پرکاربردترین موردها در سیم‌کشی ساختمان است که اجرای آن نسبت به شیوه‌های قبل ساده‌تر انجام می‌شود. در این قاعده، سیم‌ها را می‌توان با بازکردن پیچ‌های کلید و پریز، عیب‌یابی و بررسی کرد.

مزایای انواع سیم کشی ساختمان

قابلیت تشخیص ایراد و میزان خطر کم در مدل روکار، ایمنی، اطمینان از انتقال جریان الکتریکی، عدم تأثیر رطوبت و عدم آسیب بر زیبایی فضا از مزایای مدل توکار است.

اصول مهم و ترفندهای انواع برق کشی ساختمان

در این فرآیند از تجهیزات، سیم‌ها و اتصالات باکیفیت استفاده می‌شود. استفاده از تجهیزات استاندارد و ایمن، پارگی، فرسودگی، بروز حوادثی مانند آتش‌سوزی و برق‌گرفتگی را کاهش می‌دهد.

در این امر در مصرف برق نیز صرفه‌جویی می‌شود. توجه به ضخامت، تعداد و نوع سیم‌های به‌کار برده‌شده در انجام برق‌کشی بسیار مهم است. سیم شماره 4 جهت سیم اصلی سازه و کولرگازی، سیم شماره 5/1 برای سیستم روشنایی، سیم شماره 5/2 جهت کولر آبی، پریز  و اتاق مناسب است.

نکات برق کشی ساختمان

نکاتی در رابطه با انواع برق کشی ساختمان

نکاتی در رابطه با انواع برق کشی ساختمان

در  این فرایند، استفاده از لوازم باکیفیت امری ضروری است زیرا بهره‌گیری از سیم‌ها و اتصالات باکیفیت مرغوب در کاهش هزینه‌ها و جلوگیری از بروز حوادثی مانند آتش‌سوزی، افزایش ایمنی، کاهش مصرف برق و برق‌گرفتگی نقش بسزایی دارد.

استانداردهای سیم‌کشی مانند تعیین انواع سیم‌کشی مجاز ساختمان تلفن، اعلام حریق، اینترنت و تعریف واژه‌های تخصصی برق‌کاری توسط کمیته بین‌المللی الکتروتکنیکال (IEC) تعیین می‌‌شوند. این استانداردها در کشورهای مختلف با رعایت اصول مشترک، تفاوت‌هایی مانند انتخاب سیم الکتریکی با رنگ گوناگون و ولتاژ متفاوت عبوری از آن‌ها دارد.

تجهیزات انواع برق کشی ساختمان

تجهیزات برق‌کشی مانند کلید، پریز و جعبه تقسیم با توجه به مشخصات و شرایط محیط انتخاب می‌شوند. ولتاژ نامی تجهیزات باید هماهنگی لازم را با ولتاژ شبکه برق داشته باشد. جریان نامی کلید و وسایل حفاظتی مثل کلید مینیاتوری باید برابر یا بیشتر از جریان باری که کلید قطع می‌کند، باشد.

جریان نامی کلید مینیاتوری جهت بارهایی مانند روشنایی باید برابر با جریان مصرفی بار درنظر گرفته شود. این جریان برای بارهایی با ضریب قدرت راکتیو مانند موتورها ۱/۲۵ برابر جریان بار مصرفی است. برای موتورها از کلید مینیاتوری تیپ C و برای سیستم روشنایی، کلید مینیاتوری تیپ B باید درنظر گرفته شود.

جریان نامی یک وسیله جهت حفاظت برای بارهای ضریب قدرت خازنی مانند لامپ تخلیه در گاز، لامپ فلورسنت، گازی و بخار سدیم است که به‌همراه خازن‌های تصحیح ضریب قدرت و موتور راه‌اندازی خازنی باید 2 برابر جریان مصرفی بار درنظر گرفته شوند.

جمع‌بندی

انواع برق کشی ساختمان توکار و روکار موضوع کاملا تخصصی است و تنها افرادی که دانش کامل در این زمینه دارند قادر به اجرای آن خواهند بود. جهت اطمینان کامل از پروژه برق‌کشی و نتیجه‌گیری مثبت تنها از یک کارشناس باتجربه در این زمینه باید کمک گرفت.

متخصصان کارا پمپ با استفاده از بهترین ابزارهای پیشرفته با کیفیت بالا آماده خدمت‌رسانی به کاربران هستند. جهت کسب اطلاعات لازم با شماره ۰۹۱۲۷۶۹۷۱۲۳ تماس بگیرید.

لطفا به این محتوا امتیاز دهید
WhatsApp
Telegram
Email
Skype
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

منو
خانه