شما اینجا هستید :

شما اینجا هستید :

انواع شیرآلات لوله کشی

موضوع مقاله:

انواع شیرآلات لوله کشی

انواع شیرآلات لوله کشی

فهرست مطالب

فهرست مطالب

انواع شیرآلات لوله کشی

شیرهای لوله کشی بخش مهمی از اجزای لوله کشی هستند که وظیفه آنها تنظیم و کنترل جریان سیال و یا مایعات داخل لوله است. این وسیله با مسدود کردن مسیر جریان آب یا به اصطلاح باز کردن یا بستن شیر، می تواند مسیر سیال را تحت کنترل درآورد. برای ساخت این شیرآلات معمولا از مواد مختلفی مانند پی وی سی، برنز، برنج وغیره استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع شیرآلات لوله کشی بپردازیم.

بررسی انواع شیرآلات لوله کشی

شیرهای لوله کشی بر اساس نوع استفاده‌شان شکل و جنس مختلف داشته و مصارف مختلفی از فاضلاب تا موتورخانه دارند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:

انواع شیر آلات لوله کشی

شیر توپی

  • شیر توپی

از جمله رایج ترین شیرآلات لوله کشی، شیرهای توپی هستند که میتوانند جریان آب را تنظیم کنند. این شیرها انواع مختلفی دارند. از جمله آنها میتوان به شیر توپی ۳ طرفه، شیر توپی شناور، شیر توپی ۳ تکه بدنه و … نام برد. مهمترین ویژگی این شیرها قابلیت آب بندی کامل، هنگام بسته بودن است. همچنین در مقایسه با شیرهای گالوب شیرهای توپی کوچکتر و سبک تر است.

اما بزرگترین عیب این شیرآلات لوله کشی، نداشتن کنترل دقیق جریان به دلیل توقف است. این توقف ها صفر درجه، ۴۵ درجه و ۹۰ درجه هستند. از این شیرها در ساختمان های تجاری و مسکونی، تصفیه خانه های فاضلاب، سیستم های آبرسانی و کارخانه های شیمیایی استفاده می شود.

  • شیر دروازه

شیر دروازه نیز یکی از پرطرفدارترین شیر آلات لوله کشی است که به طور گسترده در سیستم های لوله کشی مورد استفاده قرار میگیرد. دریچه های دروازه حاوی یک دروازه فلزی گوه ای شکل هستند که این دروازه را می توان از طریق یک دسته یا دستگیره پایین آورد. عملکرد این شیرها نیز به این وسیله انجام می شود.

توانایی گیت در جمع شدن کامل به داخل بدنه محافظت از لوله در برابر صدای کوبش چکش آب از جمله مزایای این نوع از شیرآلات لوله کشی محسوب می شود. بزرگترین عیب این نوع شیرها هم این است که فقط برای بالا و پایین بردن شیر می توان به صورت دستی از آن استفاده کرد که بسیار زمان بر است.

انواع شیر آلات لوله کشی

شیر پروانه ای

  • شیر پروانه ای

شیر پروانه یک شیر بسیار سبک و فشرده است که انواع مختلفی از جمله انتهای فلنجی، شیر پروانه ای، افست دوبل، شیر پروانه ای افست سه گانه، شیر پروانه ای افست سه گانه، شیر پروانه ای افست صفر وغیره دارد.

شیرهای پروانه ای حاوی یک دیسک فلزی چرخان برای بازو بسته کردن مسیر جریان هستند که میتوانند به وسیله آن آب را مهار کنند. کل این فرآیند نیز تصویری شبیه به پروانه ایجاد می کند و به همین دلیل به آن شیر پروانه ای می گویند.

از جمله مزایای شیرهای پروانه ای می توان به سبک بودن و همچنین قیمت مقرون به صرفه آنها نسبت به شیرهای توپی اشاره کرد. مهمترین عیب این شیر نیز دوام کم آن است.

  • شیر گالوب

این شیر به دلیل اینکه شبیه کره است به آن دریچه کره ای نیز گفته می شود. شیرهای گلوب دارای انواع مختلفی از جمله انواع زاویه، انواع Z و انواع Y می باشد. همچنین این شیر حاوی یک درپوش در انتهای میل سوپاپ است که به وسیله آن کاربرد دارد.

از مزایای شیرهای گلوب می توان به قابلیت تنظیم شیر و سهولت در نگهداری آن نام برد. این شیرها توانایی کنترل دریچه گاز را نیز دارند. عیب این شیرها نیز این است که به دلیل بافل، جریان محدود می شود و برای همین شیر گلوب در شرایط کاملا باز نمی تواند کار کند.

  • شیر فشار

شیرهای فشار نیز از جمله مهمترین شیرهای لوله کشی محسوب می شوند. این شیر به نام های دیگر شیر تعادل فشار، شیر اطمینان فشار و شیر کاهنده فشار نیز نامیده می شود. شیرهای فشار انواع مختلفی دارد که از جمله شیر اطمینان دستگاه های فشار شکن، از نوع باز بسته و شیر تخلیه خلا، دستگاه های فشار شکن غیر بسته هستند.

در ساختار این شیرها یک فنر و دیافراگم وجود داشته که تا حد خاصی بستگی به فشار منبع آب دارد. از این شیرها برای سیستم های لوله کشی جهت کاهش فشار آب تا حد مورد نیاز استفاده می شود که از سیستم لوله کشی و تجهیزات در برابر ترکیدگی محافظت می کند.

از جمله مزایای این شیرها می توان به اندازه مناسب و توانایی های عملیاتی کامل اشاره کرد. به همین دلیل برای برج های آب، مخازن آب، آتش نشانی وغیره مناسب هستند.ئبزرگترین عیب این نوع از شیرها هم این است که گاهی موجب برگشت در لوله می شوند.

  • شیرهای کنترل

اگر هدف از اتصال شیر، کنترل و تنظیم جریان آب در لوله باشد؛ از این نوع شیرها استفاده میکنند. ساختار این نوع شیر به گونه ایست که با فرمان گرفتن از کنترلر، باز یا بسته میشوند و دخالت مستقیم انسان در آن وجود ندارد. همچنین کلیه فرایندها به صورت الکتریکی، هیدرولیکی و یا پنوماتیکی است.

  • شیر اطمینان

از این نوع شیرآلات لوله کشی، معمولا برای نگهداری فشار استفاده میکنند. با این تفاوت که هنگام بالا رفتن فشار در لوله شیر اصلی بسته شده و آب به صورت پساب از سیستم خارج می شود. فشار متحمل شده توسط شیرهای اطمینان معمولا مرتبط با فشار قابل تحمل تجهیزات لوله ها و دستگاه ها و یا محصولات تولیدی است. همچنین گاهی از آن برای محافظت شرایط استفاده میکنند.

  • شیر شناور

از این نوع شیرآلات لوله کشی، معمولا در مخازن آن استفاده می شود. بدین صورت که گاهی اوقات ایستگاه پمپاژ آب را به مخازن بالا دست پمپاژ میکنند. سپس بعد از بالا آمدن سطح آب برای جلوگیری از سرریز شدن آن از شیرهای کنترل سطح آب استفاده میکنند.

در خرید شیرآلات لوله کشی به چه نکاتی دقت کنیم؟

  • در نظر داشته باشید که از شیرآلات لوله کشی برای چه نوع لوله کشی استفاده میکنیم.
  • بدنه شیرآلات لوله کشی نیز بسیار مهم است و باید به آن توجه ویژه ای داشت.
  • شیرآلات از فروشگاه معتبر خریداری شده و دارای نشان استاندارد باشد.

سخن آخر

اینکه بدانیم از چه نوع شیرآلات لوله کشی استفاده کنیم، میتواند در بهینه سازی سیستم لوله کشی به ما کمک زیادی کند. درواقع اجرای لوله کشی نیاز به تبحر و تخصص و همچنین مشورت با تیم مجرب دارد. اگر در این زمینه نیاز به مشاوره دارید، ما آماده ایم تا با مشاوره به شما در این امر خدمت رسانی کنیم. شما میتوانید برای مشاوره با شماره ۰۹۱۲۷۶۹۷۱۲۳ تماس حاصل فرمایید یا از طریق صفحه تماس با ما ارتباط برقرار کنید.

لطفا به این محتوا امتیاز دهید
WhatsApp
Telegram
Email
Skype
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

منو
خانه