شما اینجا هستید :

شما اینجا هستید :

لوله کشی موتورخانه استخر – راهنمای طراحی + هزینه ها

موضوع مقاله:

لوله کشی موتورخانه استخر – راهنمای طراحی + هزینه ها

لوله کشی استخر

فهرست مطالب

فهرست مطالب

لوله کشی استخر

مهم‌ترین بخش ساخت استخر، لوله کشی موتورخانه استخر است. بیشتر استخرها در خارج شهر ساخته می‌شوند. این امر خصوصا در شهرهایی مانند تهران که خانه‌ها دارای متراژ پایینی هستند بیشتر قابل مشاهده است. موتورخانه جزء فضای مجزای این سیستم است که تجهیزات مکانیکی و الکتریکی را در خود جای داده است. تجهیزات موتورخانه وظیفه گرمایش و تصفیه آب را برعهده دارند. این مطلب به بررسی نحوه لوله‌کشی استخر به‌طور جامع می‌پردازد.

طراحی لوله کشی موتورخانه استخر

طراحی لوله کشی موتورخانه استخر

طراحی لوله کشی موتورخانه استخر

علت اصلی اختلاف دما در استخر، عملکرد نادرست موتورخانه آن است. به‌وجودآمدن فضای مرده در استخر سبب عملکرد نادرست عملیات سیرکوله می‌شود. توسط دبی گردش آب می‌توان سایز لوله‌کشی استخر را با روش افت فشار محاسبه کرد. استخرها ازنظر طراحی در 2 دسته سنتی و مدرن طراحی می‌شوند. در روش سنتی توسط تصفیه نقطه‌ای در سطح آب به جمع‌آوری برگ‌ها و چربی‌ها می‌پردازند. در این شیوه امکان تصفیه کل استخر و پالایش آن به‌صورت هم‌زمان وجود ندارد.

روش سنتی به‌صورت ساده قابل انجام است و نیازی به دید فنی ندارد. از معایب این روش می‌توان به ایجاد نقاط مرده به‌دلیل محدودیت سیرکوله از سطح آب، ایجاد جلبک و قارچ در کف به‌علت مکش دیواره‌ها، وجود چربی در سطح آب، عدم جمع‌آوری صحیح مواد زائد از استخر، هدررفت بعد از شیرجه زدن به‌علت نبود سیستم بالانس تانک، وجود رد خشک‌شدگی و رسوب در دیواره‌ها اشاره کرد.

در روش مدرن در ابتدا باید ابعاد موتورخانه تخمین زده شود. داشتن نقشه موتورخانه سبب می‌شود تا لوله‌کشی بادقت انجام شود. مزایای این روش عبارتند از گردش آب به‌دلیل طراحی لوله‌کشی آب از کف، ازبین‌رفتن نقاط کور، زیبایی استخر به‌دلیل هم‌سطحی و پایین‌نرفتن آب به‌دلیل وجود بالانسینگ تانک در زمان بک‌واش فیلتر شنی.

لوله‌کشی موتورخانه شامل بخش آب سرد، گرم و آب استخر است. بخش آب سرد و گرم وظیفه انتقال آب شهری به تجهیزات تصفیه را برعهده دارد. لوله‌کشی آب استخر، وظیفه منتقل‌کردن آب استخر به تجهیزات تصفیه و گرمایش را برعهده دارد. روند لوله‌کشی جکوزی نیز مانند استخر است اما در لوله‌کشی جکوزی باید از تجهیزات مخصوص استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: طراحی موتورخانه استخر

اجزای لوله کشی موتورخانه استخر

این اجزا شامل تجهیزات تصفیه، ضدعفونی، فیلتراسیون، تجهیزات گرمایشی و پمپاژ است. وظیفه تجهیزات گرمایشی گرم‌کردن آب استخر تا دمای 28درجه، آب جکوزی تا دمای 42درجه، تأمین آب گرم برای سرویس‌بهداشتی، دوش و گرم‌کردن سالن استخر است.

مزایای اجرای لوله کشی موتورخانه استخر

از مزایای ایجاد موتورخانه در استخر می‌توان به بالارفتن راندمان، صرفه‌جویی در مصرف انرژی، ماندگاری دمای آب، هزینه‌ی اولیه کم و هزینه کم تعمیرات اشاره کرد.

تجهیزات موتورخانه استخر

تجهیزات اصلی موتورخانه استخر

تجهیزات اصلی موتورخانه استخر

اتاق موتورخانه شامل فضای جداگانه برای قراردادن تجهیزات الکتریکی و مکانیکی است. بخش‌های اصلی اتاق موتورخانه شامل واحد گرمایش، تصفیه، فیلتراسیون، پمپاژ و بخش تهویه است. بخش واحد گرمایش، تجهیزاتی دارد که آب را تا دمای مناسب گرم می‌کند. تجهیزات این بخش عبارتند از دیگ بخار، مبدل کوئل‌دار، دیگ آب‌گرم و مبدل حرارتی. بخش فیلتراسیون و تصفیه آب استخر شامل فیلتر شنی، ازن، یو‌ وی، سختی‌گیر و موگیر است.

پمپاژ شامل تجهیزاتی است که آب را به موتورخانه انتقال می‌دهد و بعد از گرمایش و تصفیه مجدد به استخر باز می‌گرداند. پمپ تصفیه، گرمایش، شیرآلات و اتصالات جزء تجهیزات این بخش هستند. وظیفه بخش تهویه، تنظیم رطوبت، دما و کیفیت هوا است و هوای داخل سالن را تهویه می‌کند. بخش‌های سیستم تهویه شامل فن، کانال، دمپر و کوئل‌دار است. این سیستم سبب می‌شود تا محیط استخر از خوردگی و تخریب تجهیزات در امان باشد.

جنس انواع لوله‌های استخر

لوله‌های PVC، بهترین گزینه برای لوله‌کشی استخر هستند. بهترین استاندارد ضخامت این لوله‌ها 40 است. لوله‌های CPVC، کلردار و دارای رنگ خاکستری روشن است. آن‌ها در برابر حرارت مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهند. این لوله‌ها برای بخش‌های ورودی و خروجی بخاری استخرها استفاده می‌شود. لوله‌های پلیمری در گذشته در بعضی استخرها استفاده می‌شدند. لوله‌های پلی‌اتیلن با رنگ قرمز و سبز برای استخرها و وان‎‌های گرم به‌علت فشار بالا مناسب هستند.

مراحل اجرای لوله کشی موتورخانه استخر

در مرحله اول باید نصب کف آب‌روها و زهکش‌ها انجام شود. این قطعه‌ها مانند فیلتر عمل می‌کنند. کف آب‌روها سبب انتقال چربی‌های بدن شناوران و اجسام شناور می‌شود. خروجی این لوله‌ها متصل به لوله اصلی فاضلاب هستند و مواد زائد را از استخر خارج می‌کنند. زهکشی اصلی اغلب کف استخر هستند که مواد زائد را از استخر خارج می‌کنند. در مرحله 2، مقداری پاک‌کننده PVC در پایان کوپلینگ‌ها برای تخلیه و آب‌گیری استفاده می‌شود.

سپس مقداری چسب بر روی تمام قطعات زده می‌شود. این روند جهت اتصال لوله‌های گوناگون کاربرد دارد. منظور از کوپلینگ، قطعه‌ای است که جهت اتصال 2 شفت استفاده می‌شود. در مرحله 3، برای لوله‌های زهکشی در زیرزمین حفر می‌شود و این روند باید طوری باشد که نیازی به تخریب مجدد زمین نباشد. در این مرحله، استخر را تخلیه می‌کنند و زانویی 90درجه در بخش انتهایی اتصالات جاگذاری می‌کنند.

در انتهای زانویی، لوله مستقیم قرار می‌دهند و به بخش‌هایی که آب از آن‌جا تخلیه می‌شود جاگذاری می‌کنند. در مرحله 4 باید لوله‌های پی‌وی‌سی ½ اینچ از کف آب‌روها تا جایگاه پمپ توسط تکنیک چسب‌زدن و تمیزکردن جاگذاری کرد. درصورت نیاز به ایجاد زاویه و خم‌کردن در زانوها و لوله‌ها باید از اره‌بری جهت رفع انسداد استفاده کرد.

مرحله 5 به این صورت است که لوله‌های PVC را به‌سمت جت آبی جاگذاری می‌کنند. با توجه به حجم استخر و انتقال آب به بخش‌های مختلف باید از چند اتصال T در لوله‌ها استفاده کرد. در مرحله 6 باید انتهای لوله‌ها را با درپوش بست تا مانع از ورود سنگ و خاک به داخل لوله‌ها شود. بعد از اتمام لوله‌کشی باید درپوش‌ها را باز کرد و لوله‌ها را به پمپ متصل کرد.

موتورخانه استخر

نکات مهم در لوله کشی موتورخانه استخر

نکات مهم در لوله کشی موتورخانه استخر

استفاده از مصالح باکیفیت در موتورخانه استخر سبب افزایش طول عمر سیستم، کاهش هزینه تعمیر و نگهداری می‌شود. لوله‌کشی باید طبق استانداردها و اصول فنی انجام شود زیرا این امر سبب افزایش کارایی سیستم و کاهش خطرات احتمالی می‌شود. بعد از پایان لوله‌کشی باید سیستم به‌صورت کلی مورد آزمایش قرار بگیرد زیرا این امر سبب شناسایی ایرادها و رفع آن‌ها می‌شود.

اقدامات اولیه لوله کشی موتورخانه استخر

ابتدا باید محل مناسب برای سیستم گردش آب ایجاد کرد و مسیرهای جدایی جهت بالابردن کیفیت آب ورودی و تصفیه آن تعبیه کرد. لوله‌های PVC به‌علت داشتن کلر در برابر کلرزنی و اسیدهای مختلف مقاوم هستند. استفاده از عایق مناسب و پوشش استاندارد برای حفاظت از لوله‌ها ضروری است. جهت بالارفتن کیفیت آب و صرفه‌جویی در مصرف آب باید از سیستم فیلتراسیون و گندزدایی استفاده کرد. طبق حجم استخر و آب مصرفی باید ابعاد و اندازه قطر لوله‌ها را انتخاب کرد.

هزینه لوله کشی موتورخانه استخر

قیمت تمام‌شده این سیستم به عواملی مانند سیستم تصفیه استخر، برند لوازم موتورخانه، نوع گرمایش موتورخانه، عدم استفاده از لوازم گرمایشی، نوع لوله، نوع اتصالات و دستمزد مجری بستگی دارد. درواقع تعیین هزینه کلی این عملیات توسط برآورد دقیق کارشناس صورت می‌گیرد.

هزینه موتورخانه استخر خانگی در سال 1402، 23  میلیون تومان ( فقط تصفیه) و گرمایش استخر با تصفیه مبلغ 40 میلیون تومان برآورد شده است. این محاسبات مقدار هزینه خرید تجهیزات موتورخانه برای استخرهای سرپوشیده تا حجم 60 متر مکعب آب و استخر سرباز تا حجم 50 متر مکعب آب است.

برآورد هزینه پمپ تصفیه استخر مبلغ 7 میلیون تومان، فیلتر شنی به مبلغ 8 میلیون تومان، کلرزن خطی 2 میلیون تومان، دیگ گرمایش استخر فولادی، مشعل و منبع انبساط به مبلغ 27 میلیون تومان است. ارزان‌ترین فیلترهای شنی از جنس آهن و برندهای اطلس پول، کالمو و ایمکس هستند. در بخش پمپ‌های استخری نیز پمپ‌های لئو ارزان‌ترین پمپ تصفیه استخر هستند و برندهای کالمو، ایمکس و اطلس پول، پمپ‌های گران‌تری هستند.

ارزان‌ترین فیلتر شنی در سال 1402 به مبلغ 10 میلیون تومان است. گرمایش استخر شامل 3 بخش اصلی به‌نام دیگ فولادی یا چدنی، پمپ گرمایش، شیربرقی و مبدل حرارتی است. دیگ‌های فولادی برای گرمایش استخر خانگی در ظرفیت‌های 100 الی 150 هزار کیلوکالری بر ساعت مناسب هستند. طبق برند و کیفیت مبلغ آن‌ها بین 16 تا 35 میلیون تومان برآورد می‌شود. مبدل حرارتی در ظرفیت 80 تا 200 کیلووات از جنس استیل به مبلغ 5 تا 17 میلیون تومان طبق کیفیت متریال، قیمت‌گذاری می‌شوند. درحالت اقتصادی، مبلغ پمپ گرمایش استخر و شیر برقی بین 12 تا 20 میلیون تومان با توجه به کشور سازنده و اختلاف رنج قیمت در گردش است.

جمع‌بندی

لوله کشی موتورخانه استخر یکی از بخش‌های مهم تأسیسات آن است که مسیر گردش آب  استخر را تعیین می‌کند. با توجه به اهمیت سیستم لوله‌کشی استخر باید از لوله‌ها و اتصالات باکیفیت استفاده کرد تا از هزینه‌های زیاد، تعمیر و نگهداری این سیستم در سال‎‌های آتی جلوگیری کرد. برای اطلاعات بیشتر با کارشناس ما در شرکت کارا پمپ با شماره ۰۹۱۲۷۶۹۷۱۲۳ تماس بگیرید.

5/5 - (1 امتیاز)
WhatsApp
Telegram
Email
Skype
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

منو
خانه